dilluns, 12 de desembre del 2011

Workshop de SuperCollider

Aquest passat dissabte a l'Esmuc en Roger Pibernat ens ha ofert un tutorial intensiu de SuperCollider, una plataforma OO de desenvolupament d'aplicacions musicals que anirem utilitzant cada cop més a l'Orquestra. Hem vist com crear sintetitzadors amb SynthDef i Ndef's, al més pur estil Csound però amb una potent sintaxi estil SmallTalk i com muntar una xarxa compartida amb Republic, un plugin de Quarks per SuperCollider que permet gestionar i compartir de forma transparent usuaris, servidors i sintetitzadors en una xarxa local.


diumenge, 25 de setembre del 2011

Temporada 2011-2012

Després d'un estiu força intens, l'Orquestra de Portàtils repren els assajos de la temporada 2011-2012. La programació d'enguany inclourà diverses obres amb contingut àudiovisual, una obra de Network Music al més pur estil de The League així com aprofundir en el repertori i investigar diversos aspectes relacionats amb la sincronització rítmica entre màquines i intèrprets.

Si voleu conèixer de primera mà l'experiència de tocar en una orquestra de portàtils, us oferim una demo oberta aquest proper DIVENDRES 7 D'OCTUBRE a la tarda a l'Esmuc.

Us anunciem igualment que l'Orquestra és a la vostra disposició per oferir diversos tallers sobre art i tecnologia així com concerts en diversos formats i per a un rang d'audiències força diversificat. Com sempre, us mantindrem informats per aquest blog i per la nostra futura pàgina web de les nostres activitats.

Per a més informació no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres escrivint-nos a blorchestra@gmail.com.

Workshop de Network Music a Cosenza

Els passats dies 4 al 7 de setembre en Josep M Comajuncosas va oferir uns workshops sobre interpretació de Network Music amb Laptop Orchestras en el marc del Programa Intensiu "Art of Sound - Sound of Art" organitzat pel Conservatori de Música de Cosenza (Calàbria, Itàlia). Tres estudiants de Sonologia de l'Esmuc també hi van assistir, dos dels quals membres de l'Orquestra de Portàtils.
En aquests tallers, als que van assistir una vintena d'alumnes de diferents nacionalitats, es van preparar un parell d'obres per interpretar-les en un concert-demo final el dia 6 de setembre.
Els alumnes van treballar en equip en tot el procés, des de la concepció de les peces, l'arquitectura de programari i la programació dels patches de PureData requerits. Les dues peces ofertes van ser Dirac Music, una versió de La Roda, de la Barcelona Laptop Orchestra, amb instruments desenvolupats durant el taller i emprant com a material sonor únicament un click, i Summer Music, una prova pilot sobre agents software tangibles i sincronitzables, que imitaven el fenomen de la coordinació rítmica dels grills. A la imatge de sota podeu veure l'assaig final d'aquesta darrera obra.


L'activitat va requerir una implicació força intensa per part dels estudiants atesa la durada de 15 hores dels tallers. En aquest temps vam implementar, assajar i oferir en públic les dues obres en formacions instrumentals d'uns 6 a 8 laptops respectivament.
El nostre agraiment a l'Ivano Morrone per l'organització d'aquesta activitat i per tota l'ajuda rebuda perquè els tallers i el concert arribessin a bon port.


diumenge, 18 de setembre del 2011

Sons del Sud, concert de Sonologia amb la col·laboració de l’Institut Goethe

El dijous 22 de setembre tindrà lloc a la Sala 3 Tete Montoliu de L’Auditori de Barcelona el concert Sons del Sud, organitzat pel departament de Sonologia de l’ESMUC en col·laboració amb l’Institut Goethe de Barcelona. El concert començarà a les 19h i l’entrada és gratuïta.

Der Klan des Südens (Sons del sud) és un projecte en el qual s’han elaborat tres peces d’Hörspiele (teatre radiofònic) basat en textos originals escrits per autors alemanys. La música és obra de joves compositors en l’art sonor i la música electroacústica elaborada a partir dels paisatges sonors enregistrats a les tres ciutats implicades en el projecte (Barcelona, Gènova i Lisboa).

Els tres escriptors (Judith Kuckart per Barcelona, Nora Gomringer per Gènova i Juli Zeh per Lisboa) van utilitzar els paisatges sonors com a única font d'inspiració a l'hora de crear els textos que, traduïts respectivament al català, italià i portuguès, van ser enregistrats per actors professionals. Les seves veus, juntament amb els sons de les ciutats, formen la base sonora sobre la qual la part musical de cada Hörspiele es desenvolupa. D'aquesta manera, els sons que van arribar des del sud a Alemanya, han tornat al sud en forma de text que es transforma, altra vegada, en so i en música.


Membres de l'Orquestra de Portàtils participaran en fragments d'aquesta obra presentant en primícia un nou instrument audiovisual que hem desenvolupat: el Nuvolet, que permet la navegació gestual per núvols sonors.
Més informació aquí. Tot seguit us n'oferim un vídeo demostratiu.

dijous, 14 de juliol del 2011

Cercavila bioacústica al Delta


Us fem saber que en Josep M Comajuncosas, el director de l'orquestra, oferirà una activitat de bioacústica creativa el proper diumenge 31 de juliol, en el marc de l'indescriptible festival Bouesia (Deltebre, 29-31 de Juliol).
L'activitat és una caminada a la vora de la Barcassa de Garriga, aprofitant la massiva sortida de muricecs al capvespre, un element ben característic del paisatge del Delta. Farem una cercavila equipats amb detectors ultrassònics, portàtils i amplificadors, per crear un paisatge sonor a partir dels sònars i xiscles dels animalons.

Una cercavila surrealista adreçada als fans de la realitat augmentada, de les rates panades, del Delta i de l'experimentació sònica. Hi esteu convidats!

d'aquests no en trobareu si no aneu a les Falles


Diumenge 31 de juliol a les 20.30 h.
Inici: Barcassa de Garriga, c. Verge del Carme, 40

dimecres, 22 de juny del 2011

Portada a Vilaweb

Avui som portada a Vilaweb! Concretament a l'espai L'Internauta, en Vicent Partal ha entrevistat el Josep M Comajuncosas per parlar de l'Orquestra, una mica del fenomen de les Laptop Orchestras i del concert del Sònar en particular.
http://www.vilaweb.cat/noticia/3900665/20110621/musica-portatil.html

Workshop de l'Orquestra a la PD Conf de Weimar

L'Orquestra de Portàtils oferirà un taller obert als participants a la PureData Conference que enguany té lloc a Weimar (Turíngia, Alemanya).
Aprofitant que el programari de La Roda està implementat íntegrament en PureData, oferirem un workshop dimecres 10 d'agost a les 16h de la tarda i al vespre es farà un concert amb els assitents que serà retransmès per la ràdio.
Hi sou tots convidats!

Pure Data Convention 2011
Faculty of Media Bauhaus-Universität Weimar. 8-14 d'agost.

Més informació a http://www.uni-weimar.de/medien/wiki/PDCON:Start

Taller de l'Orquestra a l'Alcover Music Experience

Aquest taller proposa introduir-vos en la interpretació col·lectiva amb ordinadors, en el marc d'un ensemble/orquestra que exploti les possibilitats creatives de la intercomunicació per xarxa. Es treballaran diverses estratègies d'improvisació musical centrades en l'exploració dels processos d'interacció mútua, impredictibilitat i comportaments emergents característics d'un entorn altament acoblat com és el d'un ensemble d'ordinadors en xarxa.


Dissabte 2 de Juliol a les 17h (al recinte de l'Institut “Fonts del Glorieta”, Alcover, Alt Camp)
Taller orquestra de Laptops
by ESMUC

Més informació http://www.alcovermusicexperience.cat/ame_tarda_06.html

divendres, 20 de maig del 2011

Actuació en xarxa Liceu-Sònar

Us convidem a tots a un esdeveniment molt especial per nosaltres que tindrà lloc el proper dijous 16 de juny a les 13h: un concert simultani (!) al Liceu i al festival Sònar.
La meitat de l'Orquestra actuarem a la Sala Foyer del Liceu en el marc de la tercera edició de la Network Performing Arts Production Workshops, en col·laboració amb el CESCA, i l'altra meitat actuarà a l'escenari Complex del MACBA, com a part de l'oferta diürna del festival Sònar.
Interpretarem una versió especialment adaptada de la Roda en versió distribuïda i per vídeo-conferència. No us ho podeu perdre.

dissabte, 26 de febrer del 2011

Presentació de l'Orquestra a València

Us convidem a la nostra propera actuació el proper dimarts 15 dins la 14a edició de les Nits d'Aielo i Art, festival d'art experimental a càrrec de Llorenç Barber que tindrà lloc al cap i casal valencià del 15 al 20 de Març, és a dir, coincidint amb les festes de Sant Josep.
Oferirem novament US19337 i Rimandi, i també hi actuaran altres artistes. El concert és a l'institut francès (Carrer Moro Zeit, 6) i començarà a les 18.30 de la vesprada. Atenció al títol del concert: Falla y no llores (!)

Programa de concert

Montserrat Palacios  // Acción vocal // Cantos al oído
Ridina Amedova  // Voz y sampler
Rebeca Plana y Eduard Resbier (Re.rE)  // Pieza multivocal con proyección //
Horizonte de sucesos
Rythm Girls  // Ensemble de percusión // Del complejo y plural femenino
Manuel M. Hervás Lino y Sonia y Gemma Cercós // Schwitteriana
Orquestra de portàtils de L´Esmuc  // US19337 y Rimandi

divendres, 11 de febrer del 2011

Orquestra de Portàtils @ Priorat Centre d'Art

Priorat Centre d'Art

El projecte Priorat Centre d'Art inicia les seves activitats l'estiu de l'any 2006, amb l'objectiu d'establir un centre d'art contemporani a la comarca del Priorat. Com a preludi d'aquest futur centre s'han establert i iniciat una sèrie de línies que han de conformar les seves característiques i que es van desenvolupant progressivament; un conjunt d'actuacions que permeten la introducció de conceptes i formalitzacions multidisciplinaris inserits dins de la cultura contemporània.

Programa

US19337

Lloc: Sala de tines
L'obra es basa en la idea del joc del telèfon, una metàfora de la poca consistència de la comunicació interpersonal. En el joc, una frase es xiuxiueja a cau d'orella per torns d'un jugador al proper; això provoca sorprenents i sovint divertits resultats causats per l'acumulació d'errades i la reinterpretació subjectiva del missatge.
A US19337 els intèrprets enllacen les seves targetes de so en un bucle de realimentació; un coordinador els assigna els rols d'enregistrador i reproductor, així com la velocitat dels torns. Mostres de so s’injecten al bucle i cada laptopista les pot modificar al seu gust. L'estat de cada intèrpret es mostra visualment amb il·luminació selectiva.

Rimandi

Lloc: Antics Trulls
Aquesta versió renovada de l'obra Rimandi, del compositor italià Ivano Morrone, explota les possibilitats tímbriques de la modulació en anell aplicada als sorolls captats per micròfons piezoelèctrics aplicats als portàtils. Cada intèrpret, d'acord amb la partitura, alterna diversos gestos sobre l'ordinador que es processen i creen una successió continuada de subtils ambients sonors.
L'obra es va compondre per l'Orquestra de Portàtils i es va estrenar el juliol de 2010 al concert de cloenda de la Sound and Music Computing Conference.


Dissabte 12 de febrer del 2011
19:00
Sala de tines i antics trulls. Celler El Masroig.
Passeig de l'Arbre, 3. El Masroig
Entrada Lliure